Puslapiai

Translate

2013 m. gruodžio 6 d., penktadienis

Ką reikia žinoti apie tešlą, arba labai naudingos gudrybės

Atrodytų, kas gali būti paprasčiau už tešlos maišymą – supylei visus recepte nurodytus komponentus į vieną dubenį, išmaišei ir baigta... Pasirodo, viskas daug įdomiau. Pasinaudokite šiomis gudrybėmis, jūsų gaminiai bus daug skanesni ir gražesni!
  • Į tešlą visada įmaišykite vandeniu atskiesto bulvių krakmolo – bandelės ir pyragai bus purūs ir minkšti net kitą dieną.
  • Miltus būtina persijoti, kad pašalintumėte nereikalingas priemaišas, o į gaminius patektų daugiau oro.
  • Į bet kurią skystesnę tešlą (pavyzdžiui, blynų, duonos, sklindžių) įmaišykite šaukštą su kaupu manų kruopų. Kepinių tekstūra ir skonis bus geresni.
  • Į tešlą maišykite ne tik pieną, bet ir pusę stiklinės mineralinio vandens su puse šaukštelio sodos ir trupučiu citrinos sulčių arba acto. Rezultatas jus maloniai nustebins – gaminiai bus purūs net kitą dieną.
  • Patalpoje, kurioje maišote tešlą, neturi būti skersvėjų, antraip ant pyrago užsidės plonytė kieta pluta.
  • Maišant mielinę tešlą, visi produktai turi būti kambario temperatūros – tada ji kils greičiau.
  • Mielinių gaminių tešlai naudojamas 30–35 laipsnių temperatūros vanduo. Jei jis bus vėsesnis, mielės nebus aktyvios, jei per karštas – jos paprasčiausiai žus.
  • Minkant tešlą rankos turi būti sausos.
  • Prieš kišant gaminius į orkaitę, reiktų leisti jiems pakilti 15–20 minučių. Priešingu atveju pyragas ir kiti skanėstai gali būti kieti ar prastai iškepę.
  • Pyragas skardoje kepamas nustačius vidutinę temperatūrą.
  • Jei į pyragų, sausainių ir bandelių tešlą dėsite sviesto, o ne aliejaus, gaminių struktūra bus geresnė.
  • Jei pyragams naudojamas pienas, jie bus kvapesni ir skanesni, ant jų užsidės graži blizganti plutelė.
  • Jei cukraus labai daug, pyragas greitai apskrunda ir net sudega, mielės rūgsta lėčiau, ir gaminys išeina ne toks purus.
  • Kambario temperatūros sviestas maišomas baigiant maišyti tešlą arba ją minkant.
  • Kad pyragai būtų švelnesni ir trapesni, naudojami tik tryniai.
  • Aukšti pyragai kepami žemoje temperatūroje, kad spėtų tolygiai iškepti.
  • Mielinę tešlą galima aptepti pienu, o tada pabarstyti druska, aguonomis ar kmynais.
  • Pyragas su įdaru prieš kepimą aptepamas plaktu kiaušiniu, pienu arba cukraus sirupu – tada viršus labai gražiai blizga. Tačiau gražiausiai išeina aptepus tryniu.
  • Jei pyragą aptepsite baltymu, jis gražiau apskus.
  • Kuo daugiau pyrage riebalų ir mažiau skysčio, tuo biresnis išeina gaminys.
  • Jei į pyragą įdėsite per daug sodos, jis bus tamsesnės spalvos ir nemaloniai kvepės.
  • Labai plonai iškočioti tešlą galima apvyniojus volelį švarios medžiagos skiautele.
  • Jei tešla per daug drėgna, uždenkite ją kepimo popieriumi ir tada kočiokite.
  • Smėlinės tešlos gaminius išimti iš formos reikia tik tada, kai jie visiškai atvėsta.
  • Prieš maišant į tešlą razinas, jas reikėtų apvolioti miltuose.
  • Jei tešla jau pakilo, tačiau neturite laiko įkišti į orkaitę, pridenkite vandeniu sušlapintu popieriaus lapu (vandens perteklių nupurtykite).
  • Karšto pyrago geriau nepjaustyti, tačiau jei tai būtina – palaikykite peilį karštame vandenyje, greitai nusausinkite ir tada pjaukite.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą